För dig som vill fira en vit God Jul

Julsäsongen närmar sig snabbt. Det kan vara stressigt om du har valt att fira en vit God Jul. Här får du som är alkoholberoende tips och råd som kan hålla dig nykter.
 
För många betyder julen julfest, firande med vänner, familjesammankomster och njutning av mat, gåvor och … alkohol. När din sociala kalender fylls får du här några tips om varför du kanske inte ska dricka. Dessutom hur man ska undvika alkohol eller dricka mindre när jultomten är i stan.
 
Julen är en stressig tid om du försöker dricka mindre eller vara helt nykter. Många festliga firande innebär att man dricker (ofta i stora mängder) som en del av julen. Det är svårt att inte känna ett tryck för att uppfylla dessa förväntningar. Det är viktigt att ha en gedigen plan om du vill dricka mindre alkohol den här julen eller inte dricka något sprit alls.
vit god jul
Shares
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn

Fördelar med en vit God Jul under julperioden

 
Tänk på hur mycket du kommer att spara genom att inte stänka på de dyra flaskorna champagne eller löjligt dyr öl! Julen kan vara svårt för plånboken redan. Fundera på vad du skulle spara om du väljer att inte dricka vid bara en festlig funktion. Glöm inte att inkludera taxin hem!
 
Multiplicera det nu med antalet evenemang som kommer upp i din kalender. Vad skulle du spendera pengarna på istället? Andra fördelar utan alkohol under jul är att minimera chansen att säga något beklagligt till vänner eller familj.
 
Du konsumerar färre kalorier och kan hålla sig till din träningsplan. Du kommer ha ett tydligare huvud under en ofta stressande och hektisk slutet av året.
 
Vi har samlat några av de bästa råd som finns för att hjälpa dig att fortsätta din positiva relation med en vit God Jul under julen.
vit god jul
Shares
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn

1. Var selektiv vilka evenemang du deltar i för en vit God Jul

 
Kom ihåg att du inte behöver gå till varje evenemang för att klara av att genomföra en vit God Jul.
 
Vissa firande som du vet kommer att göra det väldigt svårt för dig att må bra om ditt dricksmål, kanske överväga att hoppa över dem. Delta i de som inte fokuserar så mycket på att dricka alkohol för att ha det bra.

 

2. Ta med dina egna drycker till en julfest

 
Ta med dig dina alkoholfria favoritdrycker till festen, som en flaska läsk och en lime till exempel. På det här sättet missar du inte helt att dricka tillsammans med dina vänner.
 
Ingen märker att du istället för alkoholen som serveras dricker din alkoholfria favorit. Detta kan vara en smart taktik för att stoppa folk som frågar dig om du vill ha en drink var femte minut.
vit god jul
Shares
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn

3. Planera aktiviteter som gör en vit God Jul enklast

 
Organisera olika aktiviteter som fungerar bäst för dig som är alkoholberoende och som vill fira en vit God Jul.
 
Eller så deltar du selektivt i de aktiviteter som inte triggar suget att dricka alkohol. Du måste inte göra allt som alla runt omkring dig vill. Välj de sammankomster som är lättast för dig som vill klara av en vit God Jul.
 

4. Planera varför du firar en vit God Jul och håll dig till planen

 
Var försiktig med ditt beslut att inte dricka och kom beredd att prata om varför du har valt att inte göra det. Vissa människor är verkligen intresserade varför du har valt att fira en vit God Jul. Vem vet, det kan till och med inspirera dem att tänka på sin egen relation med alkohol. Prata om en vit God Jul om de uttrycker intresse för att sluta, minska eller kontrollera mängden alkohol de dricker.
vit god jul
Shares
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn

5. Kom på en strategi för att lämna festen

 
Om allt bara blir för mycket och folk gör det svårt för dig att inte dricka. Eller om alla är för packade för att konversera sammanhängande, ta dig bara därifrån.
 
För det mesta kommer de knappast ihåg att du lämnade ändå. Ge bara värdarna ett samtal eller sms nästa dag för att tacka dem med några viktiga detaljer som du gillade med festen.
 

6. Fokusera på syftet med evenemanget

 
Kom ihåg varför du blev inbjuden till evenemanget och vad värden skulle vilja uppnå med det. Tid att spendera med familjen? Känner du dig tacksam för året som var? Kvalitetstid med vänner?
 
Hitta glädjen att spendera kvalitetstid med dem du älskar, göra saker du älskar!
vit god jul
Shares
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn

7. Var den utsedda chauffören under en vit God Jul

 
Ta en för laget och erbjud dig att köra. Eller till och med gå ett steg längre och hämta och släpp vänner och familj på vägen. De kommer att uppskatta den goda gärningen och du kommer att ha ett ansvar för att få hem dem i god hälsa.

Har du fler tips för en vit God Jul?

Vad är din motivation för att välja en vit God jul och hur gör du för att uppnå det? Dela i så fall dina strategier här nedan för att hjälpa andra som läser detta!

Share This

Dela det här!

Dela detta med dina vänner!