Räkna dagar nykter

När jag bestämde mig för att sluta dricka började jag räkna dagar nykter. Det är mitt bästa tips för att som jag lyckas hålla dig nykter utan återfall. Min resa nykter började för 10 år sedan på AA vilket var givande men inte riktigt passande för mig.
 
Det jag tog med mig från ett par månader på AA var sinnesro bönen och att räkna dagar nykter. När jag istället hittade Kamratföreningen Länken Laholm behövde jag inte fråga mig själv passar Länken mig. Det var en fullträff för mig på flera olika sätt. Framförallt all energi och hjälp som Ronny Ekegren gav mig var helt avgörande.

Ronny och räkna dagar nykter fungerar för mig

 
Tack för dina 30 år på Kamratföreningen Länken Laholm Ronny. Du har med det största tålamodet jag har skådat förlängt livet på alkoholister i Laholm vilket bara kan ses som ett livsverk. Du gav mig all den omtanke en man kan ge en annan man. Bortsett från min far är du på andra plats vad gäller vikten av män i mitt liv.
 
Pappa har inte haft något val utan bara varit en väldigt bra pappa med rätt värderingar som du genom livet försökt få mig att anamma. Ronny däremot gav mig 9 år av sitt liv helt förbehållslöst med en sådan hjälp som man inte kan begära av en medmänniska.
räkna dagar nykter
Shares
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn

Nykter alkoholist med ADHD

Mitt första år som nykter alkoholist på Länken missade jag inte en enda dag. Mitt första mål vad gäller att räkna dagar nykter var 3 månader. Två män av betydelse för mig var Rune Pära och Per Asklund. Jag känner regelbundet saknad att de inte längre lever. Båda var på mig i samförstånd tillsammans för att jag skulle sluta dricka.
Samtidigt som Rune och Per bearbetade mig tillsammans fick jag ett val av en utmärkt psykiatriker vid namn Klas.
passar Länken mig
Shares
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn

Psykiatrikern Klas gav mig ett erbjudande som löd:

”Var nykter i 3 månader så får du göra en ADHD utredning”

På mindre än en sekund sträckte jag fram handen och mottog erbjudandet. I 8 år hade jag på grund av mitt alkoholmissbruk vägrats den ADHD utredning jag hela den tiden efterfrågade.

räkna dagar nykter
Shares
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn

Börja räkna antalet dagar

Det var ett lätt svar på den frågan så jag började räkna dagar nykter. Kombinationen av 3 män som som samtidigt arbetade på att jag skulle vilja sluta dricka. Psykiatriker Klas erbjudande kom med sådan perfekt timing. Från och med första mötet på AA började jag räkna dagar nykter. Men AA passade inte mig för jag ville inte sitta och vad som kändes för mig var ett ältande om alkohol. Det ville jag inte gå och tänka på. När jag fick höra talas om Kamratföreningen Länken Laholm så kändes det som om det var helt perfekt för mig.

Kamratföreningen Länken Laholm välkomnade mig

När jag fick höra av min samtalspartner på öppenvården att ett alternativ till AA var Länken Laholm. När jag dessutom hörde att det fanns ett biljardbord lotsades jag in i Ronny värld på Länken. Jag ringde Länken och Ronny svarade inte bara på samtalet utan berättade om Kamratföreningen Länken Laholm. Dagen efter gick jag till Länken för första gången där Ronny såg till att jag kände mig välkommen.
 
Vid första ögonblicket som jag såg Ronny i ögonen kände jag honom som om han i många år funnits i mitt liv. Medans jag redan hade börjat räkna dagar nykter inför min kommande ADHD utredning träffade jag en likasinnad. Precis som jag hade anammat att räkna dagar nykter på AA satte han ett kryss i en kalender varje dag som han var nykter. Det bland annat har hjälpt honom som har varit nykter alkoholist i flera år utan ett enda återfall.

Räkna dagar nykter på Länken

Alla på AA har lärt sig att räkna dagar nykter och är ett framgångsrikt verktyg att bygga upp perioder av nykterhet. Alkoholberoende eller alkoholism är en sjukdom du aldrig blir kvitt. Men du kan bli en nykter alkoholist som värdesätter antalet dagar nykter utan återfall. Börja med att räkna dag ett nykter och försök att klara första dagen. Får du ett återfall får du helt enkelt börja om och räkna dagar nykter från dag ett igen. Trillar du av hästen är det bara att hoppa upp igen och börja om att räkna dagar nykter.
räkna dagar nykter
Shares
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn

Kryss i kalendern en dag i taget

Som jag nämnde tidigare har vi en man på Länken som varje dag sätter ett kryss i en kalender för varje dag nykter. Perfekt verktyg där du kan räkna antalet dagar nykter fram tills det kanske kommer ett återfall. Försök räkna dagar nykter genom att slå rekord i antalet dagar som du varit nykter i rad med ett kryss i kalendern varje dag.

alkoholberoende
Shares
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn

Att räkna dagar nykter skapar värden

Desto fler kryss i rad i kalendern bygger du upp för varje dag ett större och större värde dagligen. Varje återfall slår antalet dagar nykter i tusen bitar men det är helt ok. Ingen har sagt att sjukdomen alkoholberoende eller alkoholism är enkel att hantera. Då samlar man sig och börjar om på ruta ett i kalendern som du sätter ett kryss i för dag ett nykter i igen.
 
Se inte återfallet som ett nederlag utan som en möjlighet att vid varje återfall kunna börja om att räkna dagar nykter. Vid varje återfall ger du dig själv möjligheten att denna gång vara nykter fler dagar än du varit på länge.
 
Om du ställt dig själv frågan är jag alkoholistpassar Länken mig lika mycket som dig. Börja med att besöka Kamratföreningen Länken Laholm för att känna av om det kanske är någonting som passar dig.

Är du maktlös inför alkohol?

nykter alkoholist
Shares
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
Vi är ett fristående Länken som även är en kamratförening. Sällskapet Länkarna är med i riksföreningen. Du behöver inte vara alkoholberoende för att vara medlem i Länken och delta i våra aktiviteter Laholm erbjuds. Många på Länken har sina respektive som medlemmar och besökare på Länken.
 
Grundverksamheten på Länken i Laholm riktar sig till personer med ett alkoholproblem. Medlemmar som har erkänt inför sig själva och sin omgivning att de är maktlösa inför alkoholen. Vi erbjuder en rad olika aktiviteter för att få våra medlemmar att komma dagligen och stanna så länge som möjligt.
 
Medans AA handlar mycket mer om att leva sitt liv som nykter alkoholist. Länken är inte lika framgångsrik på att få våra medlemmar att sluta dricka helt. På AA är nykterheten hela tiden i fokus. På Länken är våra aktiviteter i fokus för att få så många som möjligt att delta i så många aktiviteter som möjligt.

Tillsammans blir vi nyktrare

Genom att skapa sammanhållning och kamratskap på Länken blir du en viktig del av gemenskapen som vi alla sätter främst. Nästan men vi har en viktigare gyllene regel på Länken. När du besöker Länken måste du komma nykter. Det finns alltid medlemmar som kämpar och har det svårt med alkoholen. Visa alltid dina respektive medlemmar respekten att inte komma påverkad av alkohol.
 
När du blir en bricka i pusslet som sammanhållningen på Länken är. Då kommer du lära känna medlemmar som öppnar upp sig för dig och ser dig som en vän på Länken. Kamratskapen mellan oss medlemmar bygger upp en ångestfri miljö som där det är lättare att räkna dagar nykter. Välkommen till Kamratföreningen Länken Laholm!

Tack för god lunch o trevlig gemenskap!

Carola Malmsjö

Besökare och lunchgäst

Share This

Dela det här!

Dela detta med dina vänner!