Länkens 7 punkter

Länkens 7 punkter utgör det grundläggande och principiella rättesnöret för Kamratföreningen Länken Laholm. Programmet används för att våra medlemmar skall uppnå nykterhet och bibehålla den.

Länkens 7 punkter

Länkens 7 Punkter

Länkens 7 punkter

 

Punkt 1

 
Du måste erkänna att du är maktlös inför alkoholen. Det är den första av länkens 7 punkter. Först då kan du börja friskna till från sjukdomen alkoholberoende eller alkoholism. Detta innebär inte bara att du har ett alkoholproblem och inte kan dricka måttligt. Det finns inte en enda alkoholist i världen som kan lära sig dricka måttligt liksom de som inte är alkoholister.
 
Du har inget annat val än att arbeta mot att bli en nykter alkoholist på Länken, AA eller med hjälp av ett behandlingshem. Om du inte förstått att alkoholism är en obotlig sjukdom då är du blind inför din sjukdomsbild. Du kommer aldrig tillfriskna helt från denna sjukdom som har ett så hårt grepp om så många alkoholister.
 
Men det bästa är bra nog för du kan aldrig bli bättre än en nykter alkoholist. Du kan möjligen så småningom börja kalla dig själv för en nykter alkoholist. Tillfrisknandet kommer aldrig bli bättre än att bli en nykter alkoholist. Du kommer troligen tycka det är jobbigt att bära runt på oket alkoholist i olika sammanhang.

Den tomma ramen på väggen

 
På AA i Båstad hänger det en tom ram på väggen. Det är en bild av den enda alkoholisten som har lyckats lära sig dricka måttligt. Ingen, inte en enda alkoholist i hela världen har klarat av bedriften att dricka måttligt. Men vad många alkoholister det finns som tror att de är den utvalda första alkoholisten i världen som kan klara detta.
 
Nästan alla alkoholister som dricker delar hoppet att kunna dricka måttligt. Om du en gång är alkoholist kommer du i all framtid att vara det. Du skall möjligen så småningom kunna börja kalla dig själv för nykter alkoholist. Sjukdomen är permanent. Det spelar ingen som helst roll hur länge du håller dig som nykter alkoholist. Sjukdomsbilden kvarstår livet ut. Ingen har ännu så länge hittat någon bättre kur än avhållsamhet och total nykterhet är den enda lösningen. Friskare än så kan du inte bli som alkoholist.
länkens 7 punkter

Om vi så håller upp i tio år, så kvarstår fortfarande vår sjukliga känslighet för alkohol. Alkoholismen är en sjukdom som läkarvetenskapen ännu inte frambringat någon antikropp för. Enda möjligheten för oss som har erkänt oss maktlösa inför alkoholen. Du måste fullständigt och för all framtid kapitulera helt inför sjukdomsbilden alkoholism. Har du ställt dig själv frågan passar Länken mig? I så fall gör vi nästan alltid det. Eller så kanske du har tänkt tanken är jag alkoholist? Detsamma gäller att vi nästan alltid passar som fisken i vattnet i så fall.

länkens 7 punkter

Ta emot hjälp från andra

 

Punkt 2

 
Om du inte liksom vi övriga alkoholister redan har förstått är att det är väldigt svårt att klara av att bli en nykter alkoholist. Det är inte en enkel match att av egen kraft bli kvitt sitt alkoholbegär. Punkt 2 handlar om att du måste snarast möjligt börjar förstå att du måste ta hjälp av andra för att lyckas bli en nykter alkoholist.
 
Den kraft som hjälper oss lyckas bli nyktra är naturligtvis mycket starkare än vår egen. Länkens erfarenhet gör att vi vet hur starka vi är tillsammans. Du måste själv komma till insikt att denna kraft kommer från någon högre makt. Det kan vara från den varma gemenskapen i vårt sällskap eller från Länkens erfarenheter. Sammanhållningen på Kamratföreningen Länken Laholm är 40 år stark vilket vi med noggrannhet bevarar tacksamt från de som tidigare fått hjälp och som har i sin tur hjäpt andra.

Lär dig att alkoholister är egoister

 

Punkt 3

 
När du kommit till insikt över din maktlöshet inför alkoholen måste du börja ändra din livsinställning. Detta betyder inte att du skall ändra dina politiska åsikter eller något dylikt. Nej, ändringen ligger betydligt djupare än så. Detaljer som definitivt inte ryms i Länkens 7 punkter.
 
Så småningom kommer du med insikt att förstå denna viktiga punkt i sin helhet. Nu skall vi bara beröra en detalj i länkens 7 punkter. Alkoholister är bland de största egoister som finns. Det låter kanske hårt, eller hur? Men om du tänker efter kommer du säkert inse att detta är den bittra sanningen. Det är något du som alkoholist måste inse för att kunna ändra på din egoistiska inställning.
 
Tänk inte bara på dig själv utan tänk mer på alla andra runt omkring dig. Tänk på att inte ställa högre krav på dina medmänniskor än vad du ställer på dig själv.
 

En moralisk granskning av dig själv

 

Punkt 4

 
För att lyckas bli en nykter alkoholist behöver du på djupet göra en moralisk granskning av dig själv som person. Ta en titt på din egen insikt vad gäller ditt moraliska begrepp. För att med framgång lyckas med detta krävs absolut ärlighet, renhet, kärlek till medmänniskor och osjälviskhet.
 
Den gyllene regeln passar väl in med länkens 7 punkter. Så som du vill att andra skall behandla dig ska du behandla dom. Det kan vara på sin plats att börja räkna dagar nykter för att få en bättre överensstämmande självbild.
länkens 7 punkter

Erkänn dina fel och brister

 

Punkt 5

 
Punkt 5 av länkens 7 punkter kan vara den svåraste att verkligen våga kapitulera och rannsaka sig själv. Det handlar om att erkänna ärligt sina fel och brister till en annan medmänniska. Var öppen inför den medmänniska du behöver angående dina missförhållanden.

Detta har vi av länkens 7 punkter funnit vara en av de viktigaste. Gå inte själv och bär på något som är det minsta tvivelaktigt. Dina kamrater på Länken vill ingenting hellre än att dela dina bekymmer. Genom sina erfarenheter kan de hjälpa dig att bära dem och hjälpa dig att lösa dina problem.

Om Du ”gömmer” någonting så går du bara runt och bär på en onödig börda. Den kommer dra ner dig sakta men säkert. Då kommer fiender som harm, hat, oro, fruktan, självhävdelse och alkoholbegär. Tala med någon kamrat som du särskilt mycket sympatiserar med så kommer det kännas lättare.

Gör upp med ditt förflutna

 

Punkt 6

 
Gör upp med alla personer som du känner att det uppstått missförhållande med. Av länkens 7 punkter kan denna punkten kännas oöverkomlig. Du är inte mer än människa så det får ske i den mån du är kapabel att genomföra det. Det kan vara någon som gjort dig orätt i handling eller ord. Men det kan även vara någon som du själv förorsakat skada på ena eller andra sättet. Gör upp en lista för dig själv med dessa personer.
 
Begrunda noga varje persons beteende gentemot dig själv. Tänk även efter om du själv också i någon mån varit orsak till missförhållandet. Om du skulle ha rent samvete och den andre alltså har fel. Glöm då för all del inte att denna person liksom du, kanske också är en lidande människa vilket du aldrig tänkt på.

Andra delar likartade problem

 
Det kan vara fråga om t.ex. självhävdelse, mindervärdeskomplex, maktbegär eller dylikt. Behandla då honom eller henne som en sjuk människa och visa överseende och villighet att ursäkta. Tänk efter vilken betydelse dessa oförrätter har för dig och om du över huvud taget kan göra något åt dem. Om Du inte kan det så gå inte och bär på något agg. Det kostar dig bara energi och den kan du ha bättre användning av.
 
De personer som du har behandlat fel behöver du göra upp med. Om detta dämpar din egen självkänsla så är det bara nyttigt mot ditt alkoholberoende. Gäller det pengar som skall betalas igen så gör det så långt som det är möjligt. Så mycket pengar som du får i händerna när du slutat dricka alkohol har du nog inte haft på mycket länge.
 
Gäller det något annat fel du begått mot en medmänniska erkänn då dina fel. Det räcker inte bara med att be om ursäkt. Du måste försöka gottgöra vad du har brutit på något sätt.
länkens 7 punkter

Tacka genom att hjälpa andra alkoholister i enlighet med Länkens 7 punkter

 

Punkt 7

 
När du har ditt alkoholberoende eller alkoholism under kontroll. Det har du om du arbetar efter länkens 7 punkter så har du upplevt någonting som du inte kan tacka enskilda människor för.
 
Du får tacka genom att hjälpa andra alkoholister, och det är det enda länkens 7 punkter begär av dig.

Länkens 7 punkter

Senaste från bloggen

Har jag alkoholproblem

Har jag alkoholproblem

Svaret på frågan: har jag alkoholproblem?   De flesta som dricker för mycket når en punkt där de befinner sig på Google och försiktigt skriver orden "Är jag alkoholist?" Visst, du har fått höra att du kan ha ett alkoholproblem tidigare, men det gör dig inte...

Fakta om alkoholberoende

Fakta om alkoholberoende

7 Fakta om alkoholberoende   Några av fakta om alkoholberoende är lite chockerande. Visste du att alkoholberoende eller alkoholism är en av de vanligaste sjukdomarna i Sverige? 12,5% eller 1 av 8 svenskar har alkoholproblem. Samtidigt är alkoholanvändning både...

Tecken på alkoholberoende

Tecken på alkoholberoende

Tecken på alkoholberoende   Vad ser man för tecken på alkoholberoende? Det finns olika varningstecken för att upptäcka potentiellt alkoholproblem. Medan många tecken är igenkännliga kan andra vara svårare att identifiera. Svårighetsgraden påverkar synliga tecken på...

Share This

Dela det här!

Dela detta med dina vänner!