Svaret på frågan: har jag alkoholproblem?

 
De flesta som dricker för mycket når en punkt där de befinner sig på Google och försiktigt skriver orden ”Är jag alkoholist?” Visst, du har fått höra att du kan ha ett alkoholproblem tidigare, men det gör dig inte alkoholberoende? Eller?
 
Det här är sårbara stunder när vi kämpar på kanten mellan två identiteter. Är vi den roliga festkillen eller tjejen som ibland går lite överbord eller är vi utom kontroll och behöver hjälp?

Inkludera källfakta till länken.org med denna bilden.

Dela den här bilden på din hemsida!

Vad är definitionen av en alkoholist?

 
Du har kommit till insikt att du är maktlös inför alkoholen med svar ja på frågan: har jag alkoholproblem?
 
Att förstå svaret på frågan: har jag alkoholproblem kan vara svår att ta till sig. Att slutligen erkänna inför sig själv att du har tappat kontrollen över alkoholen. Att du ödmjukt ber om hjälp för att du svarat ja på frågan. har jag alkoholproblem? Det är en bra start.
 

En alkoholist är någon som har blivit alkoholberoende

 
Många andra webbplatser som handlar om alkoholberoende eller alkoholism. De ger punkter för att meddela dig svar på frågan: har jag alkoholproblem? Är jag en sådan person. Det här är de skrämmande svarta prickarna som ger dig ett tydligt svar på frågan: har jag alkoholproblem?

Fakta om alkoholberoende

Fakta om alkoholberoende visar främst den negativa effekten av alkohol och hur man får hjälp för att bli en nykter alkoholist.

Svaret på har jag alkoholproblem ser ut ungefär så här:
 
 • Oroar dig för var din nästa drink kommer ifrån.
 • Planerar sociala, familje- och arbetsevenemang kring alkohol
 • Att finna att du har ett tvångsmässigt behov av att dricka och det är svårt att sluta när du börjar.
 • Vakna och dricka eller känna behov av att ta en drink på morgonen.
 • Känslor av ångest, alkoholrelaterad depression och självmordskänslor. Alla dessa känslor kan utvecklas eftersom en regelbunden hög alkoholkonsumtion. Den stör neurotransmittorer i våra hjärnor som behövs för god mental hälsa.
 • Lider du av fysiska abstinenssymtom? Såsom svettning, skakningar och illamående. Känslor som slutar och försvinner när du dricker alkohol.
Jag har läst oräkneliga listor som dessa och tänkt, ”Okej, ja, men …”
 
Eller så ser jag på problemet från ett allt eller inget perspektiv.
 
Om du inte markerar ja för alla kriterier. Då är du fortfarande ok. Min största polis var det faktum att jag aldrig vaknade på morgonen och drack. På något sätt befriade jag mig från allt annat dåligt beteende.

Tecken på alkoholberoende

Tecken på alkoholberoende kan vara svåra att se i begynnelsen av sjukdomen. Dessutom döljer alkoholister framgångsrikt alkoholproblem länge.

Alkoholberoende, alkoholist eller har jag alkoholproblem

 
Ett problem jag ser är att vi fastnar på själva etiketten. ”Är jag alkoholist”. Det är ett starkt stigmatiserat ord. Människor blir så rädda för det att det förlamar dem från att agera. Om ordet skrämmer dig så mycket behöver du inte använda det.
 
Men du måste bli nykter. Nu när du svarade ja på den lite snällare frågan: har jag alkoholproblem. Hur ska du nu gå tillväga när du äntligen erkänner inför dig själv att du har ett alkoholproblem.
 

16 skäl till att jag visste svaret på frågan: har jag alkoholproblem

 
Jag har alltid haft ett problematiskt förhållande med alkohol. Trots att jag inte drack så ofta dagstid eftersom jag arbetade. Men när det var fritt fram blev det alltid för mycket. Jag tappade ofta kontrollen och lurade mig själv. Detta gjorde det svårt att hålla fast vid vänskap och romantiska relationer.
 
Mitt beteende berusad visade att svaret på har jag alkoholproblem var ett stort ja. Först försökte jag begränsa mitt drickande till helgerna och absolut aldrig ensam. Så det föll inte för mig att ställa frågan har jag alkoholproblem.
 
Oavsett om det är medicinskt problem, ekonomisk katastrof eller en tsunami. Det finns alltid indikationer på ett kommande problem. Vissa kan fråga sig själva: ”Har jag alkoholproblem som bara dricker i baren?”
 
Det kan vara lätt att ignorera något av det som är uppenbart, men du gör det på egen risk. När det gäller någon med ett alkoholproblem finns det tydliga indikationer.

Alkoholmissbruk eller alkoholberoende

Både alkoholmissbruk eller alkoholberoende är båda alkoholproblem. Men de båda sjukdomsbilderna skiljer sig åt och har olika karaktär.

Alkoholproblem i fyra kategorier

 
Följande inte så subtila tips om att du kan dricka för mycket och för ofta. De samlas i följande fyra kategorier:
 
 • juridiska
 • fysiska
 • sociala
 • personliga
Om du känner igen dig själv i några av dessa kan det vara dags att få professionell hjälp.
 

Juridiska tecken som svar på frågan har jag alkoholproblem

 
Alkoholberoende blir ofta ett problem när jurister, domare och domstolsrum är inblandade. Det betyder inte att människor som dricker ibland inte får böter för att köra bil påverkade. Eller under påverkan kastas in i en fyllecell. Dessa tecken handlar mer om individen som ser att flera problem dyker upp samtidigt.

Alkoholmissbruk

Frågan vad är alkoholmissbruk missuppfattas ofta med vad är alkoholberoende. Läs vidare om alkoholmissbruk så kommer du se skillnaden.

1. har jag alkoholproblem när jag kör bil berusad?

 
Poliserna letar efter fordon som kör för långsamt, gör oregelbundna rörelser eller som framförs ouppmärksamt. Att köra bil under påverkan av alkohol (eller fyllekörning). Det är något som inträffar mycket oftare än vad som uppmärksammas av polisen. Men det kännetecknas av någon vars alkoholhalt i blodet är högre än den lagliga gränsen. Om gripanden för att framföra ett fordon berusat har hänt dig mer är det svar på har jag alkoholproblem.
 

2. Bilolyckor kan vara skäl till att fråga har jag alkoholproblem

 
Om du av någon anledning tror att du kör bättre när du är lite berusad (en vanlig missuppfattning) gör du det inte. Även om man bortser från dödsfall orsakade av berusade förare, är det mer troligt att du stöter på något om din uppfattning är nedsatt. Om du går ut på morgonen för att köra till jobbet och ofta upptäcker nya bucklor på bilen? Besvarar frågan har jag alkoholproblem.
 

3. Kostsam bilförsäkring

 
Även om detta kanske inte är en direkt orsak till alkoholproblem. Men det kan definitivt vara en efter effekt. Olyckor och framförande av fordon onykter höjer försäkringsavgiften. Så som du ser har jag alkoholproblem med kostsam bilförsäkring som följd av att vara alkoholberoende.

Aldrig bli bakfull

Läs om 7 bevisade sätt att aldrig bli bakfull igen. Beprövade metoder som fungerar var för sig men ännu bättre i kombination med varandra.

Fysiska tecken besvarar har jag alkoholproblem

 
Dessa tecken sträcker sig från underskattade till uppenbara. Fysiska problem kan verka som enkla minnesproblem eller magont tills en läkare säger något annat. Det är vid denna tidpunkt du faktiskt kan riskera permanent skada som inte bara kan påverka din hälsa utan ditt liv.

Dricka mindre alkohol

För att vilja dricka mindre alkohol krävs det ofta flera olika anledningar. Här kan du läsa om 11 riktigt bra anledningar.

4. Du måste dricka alkohol

 
Det är vanligt att människor ”behöver” en kopp kaffe när de vaknar. Även om koffein är ett läkemedel är det sällan ett verkligt behov. För lite koffein på morgonen kan orsaka huvudvärk, men om du känner behov av att dricka är det ett tecken på ett problem. Men om alkohol är det enda som stärker dina nerver morgonen efter en kväll full av alkohol. Då svarar du ja på frågan har jag alkoholproblem.
 
Att behöva dricka för att lugna ner sig själv. Om en social situation blir besvärlig. Eller om någon annan anledning kräver alkohol för att underlättas. Då betyder det att din hjärna kan ha förändrats kemiskt. Alkohol är smygande och fungerar från behov till behov om du dricker för mycket.

ADHD och alkoholmissbruk

ADHD och alkoholmissbruk går bevisligen hand i hand visar all statistik och studier inom ämnet. Undertecknad kan bara hålla med om detta.

5. Ökad tolerans

 
Din tolerans blir högre när du tränger längre in i ett alkoholmissbruk. När en person först börjar dricka krävs inte mycket alkohol för att känna effekterna. När någon har druckit konsekvent ett tag behöver de mer alkohol för att känna samma påverkan som några öl skulle ge dem innan.
 
När toleransen ökar ökar ditt behov också. Det tar mer och mer alkohol för att du ska känna dig normal. Detta kan vara ett mycket allvarligt tecken på frågan har jag alkoholproblem.
 

6. Minneslucka

 
Ibland ses detta som en bra sak. Vem vill komma ihåg de galna sakerna de gjorde kvällen innan (dina vänner lägger förmodligen ut det på sociala medier ändå). Men om du ofta har minnesförlust visar du tecken som besvaras med frågan har jag alkoholproblem.

Räkna dagar nykter

Kamratföreningen Länken Laholm erbjuder en ångestfri miljö som gör det lättare att räkna dagar nykter för våra medlemmar.

7. Abstinens

 
Människor som konsumerar stora mängder alkohol. De når så småningom den punkt där de behöver en drink fysiologiskt eller känslomässigt. Detta innebär att abstinens från ett ämne kan vara antingen fysiskt eller psykiskt.
 
När du går en kort period (från några dagar till några timmar) utan alkohol och du upplever:
 • Ett begär
 • Skakningar
 • Huvudvärk
 • Överdriven svettning
 • Paranoia
 • Hallucinationer
Eller en mängd andra symtom, då är dags att träffa en läkare. Abstinenssymtom kan vara allvarliga, så de måste tas på allvar.
 

8. Medicinska tillstånd

 
Problemet med medicinska tillstånd relaterade till överdriven långvarig konsumtion av alkohol. De är precis som hälsoproblem som du normalt har. Men när du upplever förhöjda leverenzymer vid 35 års ålder. Eller hjärtproblem när ingen i din familj någonsin har haft hjärtproblem. Då kan det orsakas av ett överdrivet, långvarigt alkoholintag.
 
Alkohol kan påverka hjärnan, hjärtat, lungorna, tarmkanalen, levern och andra organ. Det kan orsaka cancer och andra sjukdomar som inte inträffat utan alkoholkonsumtionen. Se inte på dina hälsoproblem som vanliga när de kan vara resultatet av att du dricker.

Nykter alkoholist på Länken

Som nykter alkoholist i 10 år på Länken har jag sett alldeles för många alkoholister som har det svårare och går en död i förtid till mötes.

Sociala tecken

 
Du kanske inte tänker på sociala signaler eller tycker att de inte är så viktiga. Men de kan vara den första indikationen på att ditt drickande har blivit ett problem för dig själv och andra. Tänk på socialt i termer av världen omkring dig. Det omfattar ditt jobb, vänner, interaktioner i samhället och alla andra platser du går till utanför ditt hus.
 

9. Livet kretsar kring alkohol

 
Har du någonsin funnit att du säger till en vän eller make: ”Kommer de servera alkohol där?” Om du har kommit till den plats där du behöver en drink för att interagera med dina bekanta. Då är det antingen dags att få nya vänner eller fundera på att sluta dricka alkohol. Sociala evenemang bör handla om de människor du möter inte om sprit du hoppas serveras.

Passar Länken mig?

Det enklaste svaret på frågan passar Länken mig är att besöka Kamratföreningen Länken Laholm. Kom och ta del av gemenskapen.

10. Du är alltid försenad

 
Det har sagts av vissa människor: ”Han kommer sent till sin egen begravning!” Är du en av dessa människor? Om du är kroniskt sen naturligt är detta inte ett tecken på frågan har jag alkoholproblem. Men om du behöver sova senare och har svårt att komma igång på morgonen. Beror detta på för högt intag av alkohol kan det vara en indikation på ett problem. Speciellt om morgonen efter blir allt vanligare.
 

11. Du föredrar att dricka ensam

 
Att dricka ensam eller dölja det faktum att du dricker lika mycket som du gör. Det har ofta citerats som ett ledande tecken på alkoholism. Vänskap är viktigt för de flesta eftersom de minskar stress och ger oss någon att luta sig mot. Tyvärr finns det de som gör alkohol till en surrogat för andra.
 
När alkohol blir din hemliga bästa vän har du ett problem som måste diskuteras. Dessutom, om du har flaskor i hela huset så att du aldrig kommer att vara för långt från din vän. Då svarar du ja på frågan har jag alkoholproblem.
 

12. Några öl förvandlas till ett flak

 
Du kanske har märkt att du börjar dricka för mycket. När du är ute med vänner kan de välja att inte ta en sista öl eller drink medan du bara vill ha en till. Om det finns nätter där du har satt gränser som du inte alltid har kunnat följa. Då kan du svara ja på frågan har jag alkoholproblem för du har trubbel.
 
Alkohol är en insisterande påminnelse att kroppen vill ha mer för den som har alkoholproblem. Som hunger och törst blir det ett allomfattande behov. Om du dricker tills någon annan säger att det är dags att gå och stoppar dig från att dricka mer, då måste du prata med någon.

Är jag alkoholist?

Den stående frågan för de som dricker mycket är följande: är jag alkoholist? Här får du ditt slutgiltiga svar på eden frågan.

13. Du kan inte fullfölja dina skyldigheter

 
Vart leder detta behov dig? Börjar du ha problem på jobbet? Klagar din fru på att du ständigt är lite lullig och inte besvarar hennes behov? Vill du hellre dra dig tillbaka och ta en drink än att ta itu med barnen? De flesta av oss behöver arbeta och familjetid är en viktig koppling, men alkohol kan förstöra allt detta
 
Om en make dricker tungt och den andra inte, har deras äktenskap 20% högre sannolikhet att sluta med skilsmässa. De rapporterar också en ökad mängd förlorad arbetstid på grund av alkohol och minskad produktivitet. Om du blir tillrättavisad på jobbet eller hemma för att du har försämrat ditt resultat har du ett problem.
 

14. Riskabla affärer

 
Alkohol antingen begränsar eller helt avskaffar normala hämningar för ens beteende. I grund och botten känner du friheten att göra narr av dig själv. Men riskabelt beteende kan leda till komplikationer. Om det är sexuellt kan du få en otäck sjukdom. Om det handlar om bilar, vattentorn eller farlig utrustning kan du allvarligt skada dig själv. En ökning av riskabelt beteende är en indikation på att du kan gå för långt.

Alkoholberoende eller alkoholism

Läs det här inlägget om du tror att du eller någon annan kan lida av ett alkoholberoende, alkoholmissbruk eller alkoholism.

Personliga tecken på frågan har jag alkoholproblem

 
De som är närmast dig kanske inte är oroliga för ditt alkoholintag, men du kan personligen känna att det finns ett problem. Om du ser att du börjar spåra ur och tappar kontrollen.
 
Då kan du vara redo att recitera det första av Anonyma alkoholisters tolv steg:
 
”Vi medgav att vi var maktlösa över alkohol och att våra liv hade blivit omöjliga att hantera.”
 

15. Du slutar inte dricka i tid

 
Vid någon tidpunkt kommer du att inse att du är maktlös över alkoholen, men du kanske inte kan sluta dricka vid den tiden. Du vet att du är maktlös när du avger upprepade löften om att sluta eller vara frisk och att du inte följer upp. Alkohol har jämförts med en demon som sitter på din axel och ger dig ytterligare desperat beteende.
 
Det är en hanteringsmekanism som ”hjälper” dig:
 • Den lugnar ner dig när du är stressad.
 • Den låter dig vara normal när du är med dina kamrater.
 • Den hindrar dig från att bryta ut i ilska mot kollegor och din make.
 • Det är svårt att sluta.
Men om du inser att du behöver sluta, göra ett löfte och inte göra det, har du en fråga som kräver professionellt ingripande.

Schick Shadel Hospital

Alkoholavvänjningen på Schick Shadel Hospital är kanske den tuffaste av alla för patienten men 69% är nyktra 12 månader senare.

16. Personlighetsförändringar

 
Du träffar en gammal vän från college för lunch och du bestämmer dig för att ta några drinkar för att koppla av. Innan du ens börjar dricka är du nöjd med servitören och klagar på din chef oavbrutet till din vän.
 
Hon påpekar på ett halvt skämtande sätt att du verkar ha blivit argare. Du är inte den vän hon kände längre. När du får ner tre drinkar i snabb följd undrar hon om det kan vara problemet. En normalt lycklig person blir konsekvent mer arg när de har blivit alkoholberoende.
 
En tidigare självsäker person behöver lindra sin låga självkänsla med alkohol. Någon som tidigare har varit orädd, upptäcker att de inte kan möta världen utan en drink eller två. Det här är personlighetsförändringar som kan kopplas till drickande.
 
Om en vän, kollega eller älskad börjar undra varför du verkar ha förändrats nyligen. Då kanske du ska fråga dig själv: har jag alkoholproblem.

ADHD och alkoholmissbruk

ADHD och alkoholmissbruk går bevisligen hand i hand visar all statistik och studier inom ämnet. Undertecknad kan bara hålla med om detta.

Sammanfattning har jag alkoholproblem

 
Det finns många fler tecken på att du kan ha problem med att dricka än de som anges. Men det här är några av de viktigaste som är förknippade med ett alkoholproblem. Var uppmärksam på hur människor reagerar på dig.
 
Undviker de dig efter att du har fått några drinkar? Verkar du bli arg av minsta anledning? Har du knappt missat en olycka några gånger nyligen? Börjar din chef titta närmare på det arbete du lämnar in?
 
En fråga kan vara något annat. Men när saker börjar stapla upp sig. Då kan det hända att din alkoholvanor gradvis har blivit mer beroendeframkallande. Sök professionell hjälp. Låt inte alkohol förstöra det liv du har byggt upp.
 
Om du finner dig frågande: ”Har jag alkoholproblem?”, Vänta inte… Få hjälp nu.

Relaterade inlägg

Share This

Dela det här!

Dela detta med dina vänner!