Dricka mindre alkohol | 11 överraskande fördelar du kanske inte har tänkt på!

 
Alkohol har ett sätt att smyga sig på dig. Ett glas vin förvandlas lätt till två, och en gång i veckan kan det bli en vana på kvällen. Speciellt om du lägger till ord som ”moderering” och ”socialt drickande”. Och det är inte nödvändigtvis något fel med det! Men har du någonsin funderat över hur det kan se ut att dricka mindre alkohol? Eller sluta helt och dricka alkohol?
 
Du kanske har undrat om du skulle äta hälsosammare om du inte var påverkad av alkohol flera nätter i veckan. Du kanske har trott att du skulle vara mer produktiv med ett tydligare sinne på kvällen. Du kan läsa eller börja med en ny hobby om du inte lullade omkring halvfull på kvällarna.
 
Jag bestämde mig för att undersöka exakt vad som hände mig när jag inte bara började dricka mindre alkohol. Utan istället slutade dricka alkohol helt och hållet. Jag har varit nykter i snart 10 år nu trots att jag inte har svaret på frågan: är jag alkoholist? Det spelar mindre roll för du kommer bli förvånad när du läser om dessa 11 fördelarna med att dricka mindre alkohol.
 
En av följande fördelar fick mig att sluta alkohol helt och hållet! Se om du kan gissa vilken fördel som jag delar mot slutet på det här blogginlägget om att dricka mindre alkohol. Alkoholberoende eller alkoholism är en sjukdom som drabbar många i samhället. Är du en av oss?
 

1. Du sover bättre när du dricker mindre alkohol

 
Även om alkohol kan hjälpa dig att somna inledningsvis, kommer det också att säkerställa att din sömn i bästa fall är ojämn. Alkohol stör två väldigt viktiga komponenter i din sömncykel:
 • Långsamma vågor av sömn som är ansvarig för att du känner dig fysiskt utvilad.
 • REM-sömn, som är ansvarig för din mentala hälsa och styrka.
Och som om det inte räckte ökar alkohol också dina chanser att vakna flera gånger under natten. Dessutom får du svårare att somna.
 

2. Du kommer att ha mer energi när du börjar dricka mindre alkohol

 
Och det är inte bara en bättre natts sömn som kommer att leda till ökad energi nästa dag. Utan alkoholens negativa effekter på ditt humör eller störningar i ditt immunförsvar. Det kommer leda till att du märkbart kommer känna av en viss överskottsenergi. Något du sällan har känt av innan du börjat dricka mindre alkohol.
 

3. Väljer du att sluta dricka alkohol kommer du inte bli sjuk lika ofta

 
Bara en förekomst av för mycket alkohol kan försvaga ditt immunförsvar i upp till 24 timmar. Det börjar ske bara 20 minuter efter att du har tagit din första drink.
 
Lägg till dessa effekter över en längre tid så kan du allvarligt försämra immunförsvarets funktion. Din kropp hinner inte att reparera sig självt fullt ut både fysiskt och psykiskt när du dricker för mycket alkohol.
 
Vid skrivande stund råder det pandemi i Sverige med Covid-19 som vi ännu inte fått vaccinerat oss för. Väljer du nu att dricka mindre alkohol minskar du risken att bli smittad av Corona avsevärt.
 

4. Din mage mår bättre när du dricker mindre alkohol

 
Alkohol får magen att öka magsyra produktionen. Detta leder till en mängd problem:
 • Inflammation
 • Matsmältningsbesvär
 • Diarré
Det kan förvärra symtomen för dem som lider av irritabelt tarmsyndrom och är en av de främsta orsakerna till tarmcancer!
 

5. Du kommer att få en hälsosammare lever genom att dricka mindre alkohol

 
Alkohol är en av de många gifter som din lever arbetar för att filtrera. Kraftigt drickande avser 15+ drycker i veckan för män och 8+ för kvinnor.
 
Det utmattar din lever och kan i sin tur leda till:
 • Fettlever
 • Cirros
 • Levercancer
Den goda nyheten är att du kan hjälpa till att vända denna skada genom att dricka mindre alkohol. Studier visar att avhållsamhet i bara en månad kan minska mängden fett i din lever med så mycket som 15%.
 

6. Du förbättrar både din hud och ditt utseende när du dricker mindre alkohol

 
När du inte får en hel natts sömn kommer det snabbt påsar under ögonen. Du blir uttorkad av för mycket alkohol vilket i sin tur visar tecken på det i din hud. Vid det här laget så tänker du kanske att alkoholen har gjort tillräckligt med skador. Men vänta, det finns mer!
 

7. Du kommer att uppleva förbättrad hälsa och ett längre liv

 
Här är en läskig statistik! Du ökar risken för att utveckla bröst-, matstrupe cancer och oral cancer efter att du bara tagit en drink om dagen. 7 alkoholdrycker i veckan räcker för att öka risken att du kommer bli lidande av dessa fruktansvärda sjukdomar.
 
Att dricka mindre minskar risken för att utveckla cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Bonus: det kan också hjälpa till att sänka ditt blodtryck! Och allt detta leder till en längre livslängd.
 

8. Du undviker onödig viktökning när du väljer att dricka mindre alkohol

 
Alkohol innehåller tomma kalorier på cirka 120-150 kalorier per alkoholaktiv dryck. Det saktar också ner din ämnesomsättning och ökar din aptit. Lägg till det faktum att du har mindre impulskontroll när du dricker. Du kommer troligen att lägga till ytterligare kalorier framåt kvällen när du får aptit och äter fel.
 

9. Du kommer att uppleva förbättrad mental hälsa när du dricker mindre alkohol

 
Medan många människor dricker för att hantera känslor av stress eller ångest tenderar alkohol att ha motsatt effekt. Överdriven alkoholkonsumtion stör neurotransmittorerna i vår hjärna. Det sänker nivåerna av serotonin som är ansvariga för att reglera vårt humör. Det betyder att din alkoholkonsumtion kan få dig att må dåligt i nuet och kan få psykiska problem längre fram.
 

10. Du blir mer klartänkt när du minskar din alkoholkonsumtion

 
Alkohol påverkar din koncentrationsförmåga att arbeta effektivt negativt. Det gör också att tänka tydligt och komma ihåg saker blir mer utmanande på grund av dess effekt på din hippocampus. Det är den del av hjärnan som till stor del ansvarar för inlärning och minne.
 
Jag vet vad du tänker – naturligtvis kan ingen tänka klart efter några drinkar! Forskning visar att om du dricker fem eller fler alkoholhaltiga drycker på en natt. Då påverkas din kognitiva funktion i upp till tre dagar senare.
 
Drick regelbundet tillräckligt länge så kommer du till och med att uppleva dessa problemen:
 • Avståndsbedömning
 • Volymbedömning
 • Empatistörningar som gör det svårt att läsa andras känslor

11. Du sparar pengar när du dricker mindre alkohol

 
Låt oss inte glömma att alkohol kostar pengar. Kanske till och med massor av pengar beroende på vad och hur mycket du dricker. Vill du sätta det i perspektiv? Ta reda på hur mycket du spenderar på alkohol per vecka och multiplicera sedan antalet gånger 52. Då får du svaret på din årliga investering i alkohol.
 
Även om du bara spenderar 100 kronor i veckan på en flaska vin är det 5200 kronor varje år! Vissa människor anser att alkohol är kostnaden för underhållning och jag kan se det i viss utsträckning. Men när du ser att det kostar så mycket pengar om året, vill du hellre spendera det på alkohol? Eller kanske något roligare eller mer givande?
 

Sammanfattning om att dricka mindre alkohol

 
Kan du säga vilken fördel som fick mig att överväga att inte bara dricka mindre alkohol utan sluta dricka helt? Om du gissade att bara en drink per kväll ökar risken för att utveckla cancer, har du rätt! När du dricker mindre alkohol får du otaliga fysiska, mentala och till och med ekonomiska fördelar. Redo att börja dricka mindre alkohol?
Share This

Dela det här!

Dela detta med dina vänner!