Biljardregler 9-Ball

Här hittar du en korrekt tolkning av Svenska Biljardförbundet biljardregler 9-ball. Om någon hamnar i en dispyt angående regler i spelet hittar ni svaren här.

Biljardregler 9-ball

Biljardregler 9-Ball

Biljardregler 9-ball (nine ball) är en biljardvariant som väldigt kortfattat går ut på att sänka boll nummer 9. När man spelar 9-ball använder man sig endast av bollarna med nummer 1 till 9 som läggs upp i en diamant (en rombformation) med boll 1 längst fram och boll 9 i mitten.

Bollen med lägst nummer är alltid objektboll och den boll spelaren först måste träffa med köbollen (den vita bollen). För att få fortsätta spela måste man både träffa objektbollen med lägst nummer och sänka en boll. Antingen objektbollen eller någon annan boll på bordet. Sänker man 9:an har man vunnit.

biljardregler 9-ball

Vid sprängningen måste boll 1 träffas först. För att få fortsätta spela efter utförd sprängning måste en eller flera bollar sänkas i sprängningen, annars går turen över till motspelaren.

För en korrekt sprängning gäller följande:

 

biljardregler 9-ball

Korrekt upplagda enligt 9-ball regler

Du vinner om du sänker boll 9 i sprängningen

Om objektbollen lämnar bordet är det motspelarens boll-i-hand

Om köbollen förlöper eller lämnar bordet är det foul och motspelaren får boll-i-hand

Boll 1 måste träffas först och därefter måste antingen minst en boll sänkas eller så måste minst fyra numrerade bollar träffa en vall

Om köbollen förlöper eller lämnar bordet är det foul och motspelaren får boll-i-hand

Följande biljardregler innebär foul och ger boll i hand

Följande situationer innebär foul (en felaktig stöt) enligt biljardregler 9-ball, vilket innebär att turen går över till motspelaren som får boll-i-hand och kan placera ut köbollen var som helst på bordet.

Att röra vid eller flytta köbollen

Att köbollen förlöper eller lämnar bordet

Träffa fel boll: att inte träffa objektbollen med lägst nummer på bordet.

Om ingen boll sänks är det foul om ingen boll träffar vallen efter första kontakten (även om man har träffat bollen med lägst nummer med objektbollen)

Att sänka 9:an och köbollen i samma stöt

Man måste ha en fot i golvet när man stöter

Träffa objektbollen två gånger med kön

Att stöta när inte alla bollar ligger stilla

Push shot, att ”fösa” iväg köbollen

biljardregler 9-ball

Biljard är känt som ett penningspel och då spelas nine ball uteslutande

tre bollar framåt

Varför nine ball spelas om pengar

Det finns en rad anledningar varför penningspelare genomgående spelar nine ball. Ofta spelar man ett set som först till 5 för en bestämd summa pengar.

Då 8-ball spelas med 15 bollar används bara nio i nine ball. Färre bollar med öppnare ytor gör nine ball till ett mycket snabbare och mer spännande alternativ när det spelas om pengar.

Nine ball är spänning

Personligen var för mig spelet om pengar den stora attraktionen som höll mig på biljardhallen under uppväxten och i barer där det spelades om mycket pengar under åttiotalet när jag hankade mig fram på att spela biljard i Florida. Ibland rasslar det bara till så har någon på tio minuter vunnit två tre upplägg av bollar.

Dessa biljardregler 9-ball är de rätta tävlingsreglerna över hela världen

Att spela 9-ball om större summor är en kick jag tyckte var bättre än sex. Varenda rörelse och ord är del av en illusion där ibland ingen vet vem som lurar vem. Ibland när det varit helt uppenbart att vi båda stått och missat har jag tittat motståndaren bistert i ögonen och sagt: “no more bullshit! Lets play!” så båda ger varandra sitt bästa spel.

biljardregler 9-ball

Biljardregler 10-ball

 

10-ball har blivit allt populärare de senaste åren. Reglerna är exakt desamma som biljardregler 9-ball med enda skillnaden att du lägger upp 10 bollar och boll nummer 10 blir den avgörande vinnande bollen. Eftersom det anordnas en hel del tävlingar i 10-ball kan det vara bra att göra sig bekväm med det förändrade klustret bollar.

biljardregler 10-ball

Lämna en recension om Kamratföreningen Länken Laholm!

Kontakta oss för att bli stödmedlem för 200 kronor årligen eller lämna en recension om Länken. Båda valen är lika viktiga i vårt arbete med kommunens alkoholberoende som är Länken medlemmar.

Share This

Dela det här!

Dela detta med dina vänner!